Heb je plannen om je rijbewijs te halen of te verlengen? Dan ben je vast bekend met de termen rijbewijskeuring en rijexamen. Deze zijn essentieel voor het verkrijgen of behouden van je rijbewijs, en het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over het proces en de regelgeving die daarbij komt kijken. 

Rijbewijs keuring: Wat is het en wanneer is het nodig? 

Een rijbewijs keuring is een medische keuring die nodig kan zijn voor het verkrijgen of verlengen van je rijbewijs. Deze keuring wordt uitgevoerd door een gecertificeerde arts en heeft tot doel om te beoordelen of je lichamelijk en geestelijk in staat bent om veilig aan het verkeer deel te nemen. 

Wanneer is een rijbewijskeuring nodig? 

 • Leeftijd: Voor bestuurders van een bepaalde leeftijd kan een periodieke rijbewijs keuring verplicht zijn. Bijvoorbeeld voor personen van 75 jaar en ouder. 
 • Medische redenen: In sommige gevallen kan een medische aandoening of een bepaalde medicatiegebruik leiden tot een verplichte keuring. Lees meer over de medische rijbewijs keuring. 
 • Groot rijbewijs: Wanneer je, je groot rijbewijs wilt halen of verlengen is een rijbewijs keuring altijd noodzakelijk. 

Het keuringsproces: Wat kun je verwachten? 

Tijdens de keuring zal de arts verschillende aspecten van je gezondheid beoordelen. Dit kan onder andere bestaan uit een fysiek onderzoek, het meten van je bloeddruk, een urineonderzoek en het beoordelen van je gezichtsvermogen. De exacte procedures kunnen variëren afhankelijk van je leeftijd en eventuele medische geschiedenis. 

Wat moet je meenemen naar de keuring? 

 • Identificatie: Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee, zoals een paspoort of ID-kaart. 
 • Medische informatie: Als je specifieke medische aandoeningen hebt, neem dan relevante medische rapporten of informatie mee naar de keuring. 
 • Bril/contactlenzen: Als je een bril of contactlenzen draagt, neem deze dan mee, omdat je vaak ook een zichttest moet doen. 

Rijexamen: De laatste stap naar je rijbewijs 

Na het succesvol doorlopen van de keuring komt het rijexamen in zicht. Het rijexamen wordt afgenomen door het CBR en bestaat uit een praktijkgedeelte waarin je rijvaardigheid wordt getest. 

Wat kun je verwachten tijdens het rijexamen? 

 • Praktijkrit: Tijdens het rijexamen ga je de weg op onder begeleiding van een examinator. Deze zal je beoordelen op verschillende aspecten van het autorijden, zoals het uitvoeren van verkeershandelingen, het anticiperen op andere weggebruikers en het veilig omgaan met verkeerssituaties. 
 • Bijzondere verrichtingen: Naast het rijden op de openbare weg, moet je ook verschillende bijzondere verrichtingen uitvoeren, zoals fileparkeren, achteruit inparkeren en een noodstop maken. 

Tips voor het behalen van je rijexamen 

 • Voldoende oefenen: Zorg ervoor dat je voldoende rijlessen hebt gevolgd en ervaring hebt opgedaan in verschillende verkeerssituaties. 
 • Ontspan: Probeer tijdens het examen zo ontspannen mogelijk te blijven en vertrouw op je vaardigheden die je tijdens de rijlessen hebt geleerd. 
 • Neem de tijd: Haast je niet tijdens het uitvoeren van manoeuvres en neem de tijd om je handelingen nauwkeurig uit te voeren. 

Het behalen van je rijbewijs 

Het verkrijgen of verlengen van je rijbewijs vereist zorgvuldige voorbereiding en het doorlopen van verschillende stappen, waaronder de rijbewijskeuring en het rijexamen. Door goed geïnformeerd te zijn over het proces en de vereisten, vergroot je je kans op succes. Vergeet niet dat veiligheid altijd voorop staat, zowel tijdens het rijden als tijdens de keuring en het examen. Met de juiste voorbereiding en een beetje zelfvertrouwen ben je goed op weg naar het behalen van je rijbewijs!