Ga jij een scooter kopen, dan heb je de keuzen uit drie typen. Het verschil zit hem voornamelijk in hoe snel je ermee kunt rijden (opgevoerde en dus illegale exemplaren daargelaten). Deze snelheid wordt bepaald door de grootte van de motor. Als jij moet kiezen tussen een snor-, een brom- of een motorscooter, dan kun je het beste kijken naar de reden waarom je een scooter nodig hebt.

Kleine ritjes en pleziertochtjes

Wil jij met je scooter vooral rustig kunnen rijden en genieten van de omgeving, dan is een snorscooter misschien een optie voor je. Dit zijn eigenlijk snorfietsen met een scooter jasje. Je herkent ze gemakkelijk aan het blauwe kenteken. Met een snorscooter kun je niet sneller rijden dan 25 kilometer per uur, wat in sommige gevallen prima is. Je hebt ook geen helm nodig en rijdt gewoon over het fietspad. Ben je geen snelheidsduivel, dan is een snorscooter een goede optie. 

Iets meer kracht

Als je toch liever een scooter zoekt die wat sneller gaat en waarmee je bijvoorbeeld je rit naar school of werk vrij rap kunt afleggen, dan is een bromscooter een betere optie. Een bromscooter kun je herkennen aan het gele nummerbord, maar daarnaast is het qua uiterlijk gelijk aan de snorscooter. Bromscooters gebruiken ook evenveel benzine en kosten ook nagenoeg hetzelfde als snorscooters. Het grote verschil zit hem in de snelheid. Met een bromscooter kun je namelijk maximaal 45 kilometer per uur bereiken. Daarom moet je ook verplicht een helm dragen als je ermee op pad gaat en mag je niet overal het fietspad meer op.

Een vervanger voor de auto

Ben je het zat om elke dag in de file te staan naar je werk? Dan kun je met een motorscooter zo tussen de auto’s doorrijden en sneller op je bestemming komen. Motorscooters hebben een motorinhoud van meer dan 50 cc en om deze te rijden heb je dan ook een motorrijbewijs (rijbewijs A) nodig. Je kunt er snelheden mee bereiken van 150 kilometer per uur. Motorscooters zijn duurder, maar zijn ook een zeer praktisch alternatief.