Motoren zijn zuinig, leuk en cool. Dat valt niet te ontkennen. Daarentegen blijkt motorrijden riskanter te zijn dan autorijden.

De realiteit is dat een ongeval als motorrijder volgens het Insurance Information Institute bijna 30 keer meer kans heeft om dodelijk te zijn dan als automobilist. Meteen beginnen met je motor theorie cursus? Bekijk de website.

Er zijn tal van toegewijde rijders die ongevallen kunnen vermijden en zonder incidenten van hun motorfiets kunnen genieten, maar hun succes komt voort uit het volgen van elementaire veiligheidspraktijken voor motorfietsen. Om ervoor te zorgen dat u aan de veilige kant van het rijden blijft, zijn hier tien manieren om uw ritten incidentvrij te houden.

1. Maak je klaar

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is er niet de hoogste prioriteit om er cool uit te zien als je op de fiets stapt. Hoe warm het buiten ook is, korte broeken, een T-shirt en sandalen zijn geen goede rijkleding. Zelfs jeans bieden minimale bescherming tegen verwondingen en weg uitslag als je uitglijdt. U kunt gaan voor extreme bescherming met leren of versterkte jassen, broeken en laarzen.

Een bril of veiligheidsbril is een must als je een open helm hebt en om je handen te beschermen, moet je altijd handschoenen dragen. Bij warm weer is er speciaal ontworpen uitrusting die bedoeld is voor ventilatie en koeling. En, het zou vanzelfsprekend moeten zijn, rijd nooit zonder een DOT-goedgekeurde helm. Het maakt niet uit of je er gek uitziet, want het zal je helpen in leven te blijven.

2. Blijf in de comfortzone

Ken je capaciteiten en zorg ervoor dat noch de door jou gekozen route, noch de motor meer is dan je aankan. Je fiets moet bij je passen; dat betekent dat je voeten plat op de grond moeten kunnen rusten als je zit – niet op de tenen. En als de fiets te zwaar voor je aanvoelt, is dat waarschijnlijk ook zo.

U wilt gemakkelijk op en van uw motor kunnen stappen en het stuur en de bedieningselementen moeten gemakkelijk bereikbaar zijn. Hoe beter u bekend bent met uw route, hoe gemakkelijker u zich kunt concentreren op veiligheid in plaats van geen afslag te missen. En als je met een groep rijdt, dwing jezelf dan niet alleen om het peloton bij te houden. Rijd altijd naar uw comfortniveau, niet dat van hen.

3. Inspecteer uw motor

Geef je fiets een keer een goede beurt voordat je de weg op gaat. Elke keer als u op uw motor stapt, moet u onder andere de bandenspanning, lichten en spiegels controleren. Wanneer u een rondje om uw motor loopt kunt u vaak al gelijk zien wat er niet klopt of mist.

Verzorging en onderhoud is ook erg belangrijk. Wacht niet langer met het repareren van iets dat aandacht nodig heeft, voer al het aanbevolen reguliere onderhoud uit, inclusief olieverversing, ketting- en ophanging afstellingen, en blijf op de hoogte van remblok- en bandenslijtage.

4. Gebruik je hoofd

Hoewel spiegels er met een reden zijn, kunt u er niet alleen op vertrouwen om op de hoogte te blijven van wat zich in uw directe rijruimte bevindt. Om op de hoogte te blijven van uw omgeving en uw positie in relatie tot de mensen om u heen, moet u uw hoofd gebruiken.

Ervaren rijders weten dat het belangrijk is om je hoofd en ogen omhoog te houden bij het nemen van bochten en dat de veiligste manier om van rijstrook te veranderen is om daadwerkelijk te draaien en over je schouder te kijken om ervoor te zorgen dat je vrij bent. U kunt ook aanvoelen of andere chauffeurs op u letten.

5. Let op de weg

Als motorrijder moet je letten op de weg waarop je rijdt. Wees voorzichtig bij het ingaan van bochten; wees waakzaam voor mogelijk grind of andere onstabiele wegomstandigheden. Wees voorzichtig bij het oversteken van spoorlijnen, want de verf kan glad zijn – hetzelfde geldt voor de witte lijnen bij stoplichten.