Co-packing, of misschien beter bekend als contract packaging, contract verpakker of verpakkingspartner zijn diensten die draaien om het verpakken van allerlei soorten producten, zowel food als non-food. Waarschijnlijk kom je dagelijks in aanraking met iets dat ingepakt is door co-packing diensten. Maar wat is het nou precies en welke verschillende diensten vallen er nu allemaal onder co-packing diensten?

Wat is co-packing

Veel van de goederen die je bijvoorbeeld in de supermarkt tegenkomt zijn ingepakt. Co-packen gebeurt in heel veel industrieën zoals cosmetica, farmaceutisch en medicijnen, voeding, frisdrank en nog veel meer. Wanneer een bedrijf een partner inhuurt voor het produceren van inpakmaterialen, eventueel het assembleren van een set producten om die vervolgens professioneel in te pakken, kan dit hen heel veel tijd en geld schelen. Door gebruik te maken van een co-packing partner kun je gebruik maken van de ervaring en professionaliteit die zij door de jaren heen hebben opgebouwd. Daarnaast hoef je zelf niet te investeren in geavanceerde machines en de medewerkers. Verpakkingspartners kunnen je ook advies geven over de meest efficiënte manier van inpakken, geschikte labels en de presentatie van het product in de verpakking.

Verschillende co-packing diensten

Diensten die onder de verantwoordelijkheid van een co-packing partner vallen kunnen worden gezien als een verlengstuk van het bedrijf. Jij focust je op de belangrijkste zaken, het product en de processen zelf. Alles wat daarna nodig is voordat het product in de winkel ligt, of op een andere manier verkocht kan worden, kun je overlaten aan een verpakkingspartner. Afhankelijk van het type product kan het verpakking zowel intern als extern verpakt of gebundeld worden. Co-packing vindt ik veel industrieën plaats, omdat veel goederen verpakt of gebundeld verkocht worden. Zowel food als non-food kan verpakt worden door een co-packer. Voor het verpakken, ompakken, flowpacken, bundelen, krimpen, sealen of het plakken van etiketten of labels kun je co-packers inschakelen. Denk maar eens aan een six-pack cola, netjes gebundeld in plastic of karton. Ook het afvullen van verpakkingen zoals bij shampoos of andere vloeistoffen kan onder de verantwoordelijkheid van een co-packer vallen. Binnen Nederland zijn er verschillende aanbieders voor co-packing, die een ruim aanbod aan producten in kan pakken. Hierbij kun je denken aan poeders, vloeistoffen, granulaten, stukgoederen, tabletten, capsules etc. Welke diensten een co-packing partner allemaal doet kan heel erg uiteen lopen en wordt gebaseerd op de wensen van de klant.