Als je graag aan de slag wilt als vrachtwagenchauffeur, is er in Nederland genoeg vraag. Het biedt meer vrijheid dan een kantoorbaan en je werkt niet op één vaste plek. Voordat je hiermee kan beginnen heb je wel de juiste papieren nodig. Welke dit zijn en meer over vrachtwagenchauffeur worden lees je hieronder.

Hoe word je vrachtwagenchauffeur

Om te beginnen aan de BBL niveau 2 opleiding chauffeur wegvervoer moet je één van de volgende opleidingen hebben gevolgd. Wanneer je de overgang van leerjaar drie naar leerjaar vier hebt gemaakt in havo of vwo, wanneer je een vmbo-diploma hebt of wanneer je een entree opleiding hebt gedaan. Daarna is het van belang dat je eerste je rijbewijs B haalt. Dit is het rijbewijs voor een gewone personenauto. Met deze lessen kun je al beginnen als je 16,5 jaar oud bent. Wanneer je dit rijbewijs binnen hebt, kun je beginnen aan rijlessen voor C, C1 en CE en C1E. Hiervoor moet je een minimale leeftijd hebben van 18 jaar. Als je privé het C of CE rijbewijs wilt halen, moet je 21 zijn. Het gemiddelde salaris van een vrachtwagenchauffeur binnen Nederland ligt tussen de €1.700 en €2.100 per maand. Naast het vervoeren van de goederen ben je ook verantwoordelijk voor het veilig laden en lossen van de vracht, het controleren van de technische aspecten van de vrachtwagen, schoonhouden ervan en bepaalde administratieve taken die komen kijken bij het vervoeren van de vracht.

Verschillende soorten vrachtwagenbewijzen

Bij de rij opleiding C leer je een vrachtauto besturen. Hiervoor heb je ook een medische keuring nodig. Voor lichtere types vrachtwagens, tussen de 3.500 en 7.500 kg, is het C1 rijbewijs voldoende. Bij de opleiding CE en C1E leer je een vrachtwagen met aanhanger besturen. Voor een aanhanger boven de 750 kg is het CE of C1E rijbewijs nodig. Als beroepschauffeur op zowel vrachtauto en bus heb je code 95 nodig. Deze basiskwalificatie kun je ook bij het CBR halen en is vijf jaar geldig. Na deze vijf jaar moet je deze code verlengen door een nascholing van zowel theorie als praktijklessen te volgen.