Een logistiek proces in kaart brengen, wat is dat en hoe doe je dit? In dit artikel lees je meer over wat een logistiek proces is en waarom je dit in kaart kunt brengen. 

Wat is logistiek?

Bij het woord logistiek denkt men vaak aan het transport van een bepaald product van de ene locatie naar de andere locatie, maar logistiek is veel meer. Logistiek is niet alleen transport maar omvat in principe het hele proces van een grondstof tot het eindproduct bij de klant in huis. Het gaat hierbij dus om het organiseren, plannen, besturen en uitvoeren van de goederenstroom. 

In dit hele logistiek proces zijn er een aantal belangrijke stappen. Het proces begint bij de inkoop van een product of grondstof, met dit product wordt uiteindelijk het eindproduct tot stand gebracht. Vervolgens wordt er met verschillende producten en grondstoffen een volledig product geproduceerd. Je hebt bijvoorbeeld alle verschillende onderdelen ingekocht om een auto te bouwen, in de tweede stap worden al deze onderdelen samengevoegd en komt de auto daadwerkelijk tot stand. Daarna wordt het product gedistribueerd naar de eindafnemer, bij deze stap wordt het product getransporteerd naar een winkel, een autodealer of naar de klant zelf. 

Waarom breng je dit proces in kaart?

Het is van groot belang om inzicht te krijgen in alle processen binnen jouw bedrijf, wanneer je hier geen inzicht in hebt weet je niet waar en wanneer er bepaalde fouten worden gemaakt. Door het in kaart brengen van het hele logistieke proces van je bedrijf kun je kleine en grote fouten aanpakken. Zo’n logistiek proces hangt allemaal samen en alle onderdelen staan met elkaar in verbinding, als je één onderdeel hiervan aanpakt heeft dit effect op het hele proces. 

Het is belangrijk om te weten met wie jouw bedrijf allemaal contact en relaties heeft, breng al je leveranciers en andere contactpersonen in kaart. Op deze manier weet je snel bij wie je moet zijn als een product te laat geleverd is. 

Het in kaart brengen van dit logistieke proces is best een tijdrovende en dure klus. Als je zeker wilt weten dat dit goed gebeurt kun je deze taak ook uitbesteden, hiermee bespaar je uiteindelijk veel tijd en geld.