Als je je motorrijbewijs wilt halen is het handig om te weten dat dit niet zo eenzijdig is als het halen van je autorijbewijs. Er zijn namelijk verschillende soorten rijbewijs die je kunt halen en er is ook een extra te verrichten examen. We zullen je in dit artikel uitleggen wat je moet weten voordat je gaat beginnen met het behalen van je motorrijbewijs.
Welke soorten zijn er?
Er zijn in Nederland momenteel 3 typen motorrijbewijzen te onderscheiden, namelijk: het A1, A2 en A rijbewijs. Aan elk type gelden bepaalde regels waaraan je moet voldoen om het rijbewijs te mogen halen en er gelden restricties aan het type motor wat je mag rijden met het rijbewijs. Simpel gezegd heeft het met ervaring te maken. Voor het A1 rijbewijs gelden de meeste restricties. Dit rijbewijs is bedoeld voor jonge bestuurders en mag je halen vanaf 18 jaar. Voor dit rijbewijs geldt een maximum vermogen van 11kW. Het A2 rijbewijs mag vanaf 20 jaar worden gehaald. Met dit rijbewijs mag je een zwaardere motor rijden tot maximaal 35kW. Je kunt hierbij denken aan een Honda motor, zoals de NC700. Aan het laatste rijbewijs, het rijbewijs A gelden geen restricties. Je mag alle motoren rijden. Dus ook een zware Suzuki motor, zoals de GSX1000. Je mag afrijden vanaf je 24, maar als je al 2 jaar rijervaring hebt mag je al vanaf je 22ste je rijbewijs halen.
Hoe werkt het examen?
Het examen voor je motorrijbewijs werkt een stuk anders dan die van je auto rijbewijs. Het bestaat namelijk uit twee delen waarvoor je allebei moet slagen. Het eerste deel AVB (Algemene Voertuig Beheersing) is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat motorrijders wel veilig de weg op kunnen op hun tweewieler en deze goed onder controle kunnen houden. Als je dit hebt gehaald samen met je theorie examen mag je beginnen met je AVD (Algemene Verkeersdeelname). Dit het het eindexamen en vindt plaats op de openbare weg in tegenstelling tot het AVB examen dat op een afgesloten terrein plaatsvindt.