Wat begon als een proef, is in 2017 uitgeroepen tot een echte wet. Je kunt tegenwoordig al vanaf je 16,5 jaar beginnen met rijlessen via het 2ToDrive principe. Het doel hierachter is dat jongeren al vanaf een vroege leeftijd leren autorijden en rijervaring opdoen, zodat ze wanneer ze eenmaal zelf auto mogen rijden al meer rijervaring hebben en er dus minder verkeersongevallen plaatsvinden. Hoe gaat dit allemaal in zijn werk?

Hoe werkt het precies?

Vanaf het moment dat je 16 jaar bent mag je beginnen aan het theorie examen voor je autorijbewijs. Als je dit examen dan gehaald hebt, mag je beginnen aan je autorijlessen als je 16,5 bent. Je kan dan een half jaar op je gemak lessen, want je mag pas op voor je praktijk rijexamen als je minimaal 17 jaar bent. Als je je autorijbewijs gehaald hebt als je 17 bent, moet je nog tot je 18 bent onder begeleiding van een volwassen persoon naast je rijden. Je mag hiervoor vijf begeleiders opgeven naast wie je dan mag rijden. Deze krijgen dan een speciale begeleiderspas die ze moeten tonen bij een eventuele controle. 

Niet iedereen kan zomaar een begeleider worden. De desbetreffende personen moeten minimaal 10 jaar in het bezit zijn van hun rijbewijs, mogen in het verleden nog geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersconflicten hebben gehad, mogen niet onder de invloed zijn van verdovende middelen en mogen geen onderzoeken naar hun rijgeschiktheid hebben gehad. 

Gevolgen van rijden zonder begeleider

Als minderjarige is het een groot risico om de auto in te stappen zonder begeleider. Je kunt dit beter niet riskeren, want als je gepakt wordt dan word je rijbewijs helemaal ongeldig verklaart. Je krijgt dan geen nieuwe kans om je rijbewijs te halen als minderjarige. Je moet dan wachten tot je 18 bent en dan moet je zowel het theorie examen als het praktijkexamen opnieuw doen. Reken er dan ook maar op dat er kritischer naar je rijvaardigheid gekeken zal worden! 

Zelf beginnen!

Ben jij momenteel zelf 16,5 jaar, kan je niet wachten om te beginnen met rijlessen en kom je uit de omgeving van Tilburg? Kijk dan zeker eens op de website van Verkeersschool Doen

Zij bieden ook rijlessen aan in Tilburg voor leerlingen vanaf 16,5 jaar.