Het aanschaffen van een brommer is uiteraard slechts één ding. Op het ogenblik dat u een nieuwe brommer heeft aangekocht moet u namelijk ook nog tal van verschillende andere zaken regelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het afsluiten van een brommerverzekering. Een dergelijke verzekering is wettelijk verplicht. Op dit vlak is de brommerverzekering vergelijkbaar met bijvoorbeeld de autoverzekering en de scooterverzekering. De wettelijke verplichting voor dit type van verzekering geldt in de praktijk evenwel uitsluitend voor de zogenaamde WA-verzekering. Met andere woorden, alle aanvullende verzekeringen die er bestaan voor uw motor zijn niet bij wet verplicht. Wilt u graag meer te weten komen over het afsluiten van de brommerverzekering? Dat kan hier op deze pagina!

Welke brommerverzekeringen bestaan er precies?

Voordat u een bepaalde brommerverzekering af gaat sluiten is het natuurlijk altijd belangrijk om te weten welke verschillende mogelijkheden er op dit vlak bestaan. Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven geldt voor het verzekeren van een motor een verzekeringsplicht. Deze verzekeringsplicht geldt echter uitsluitend voor de meest beperkte en tevens ook meest voordelige vorm van brommerverzekering, namelijk de WA-verzekering. Op het ogenblik dat u ervoor kiest om deze af te sluiten bent u echter uitsluitend gedekt tegen schade die u met uw brommer veroorzaakt ten opzichte van derden. In ieder geval, de verschillende brommerverzekeringen die er bestaan zijn de volgende:

  1. De WA-verzekering;
  2. De beperkte cascoverzekering;
  3. De volledige cascoverzekering;

Ondanks het feit dat er op de markt dus drie verschillende motorverzekeringen bestaan is het zo dat lang niet alle verzekeraars ook echt alle drie deze mogelijkheden aanbieden. Het is dan ook best mogelijk dat u rekening zult moeten houden met bijvoorbeeld het afsluiten van ofwel de WA-verzekering ofwel de volledige cascoverzekering. Let op, in het laatste geval liggen de kosten uiteraard een stuk hoger. We bespreken graag de verschillende soorten motorverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden voor u meer in detail.

1.) De WA-verzekering

De eerste motorverzekering is de WA-verzekering. Dit is de enige motorverzekering waarvoor een wettelijke verplichting geldt. Dit type van verzekering staat er om bekend uitsluitend de schade in te dekken welke door de verzekeringnemer wordt veroorzaakt ten opzichte van derden. Het afsluiten van de WA-verzekering is dus in principe niet iets wat u moet doen voor uzelf. Dit gezegd zijnde is het wel belangrijk dat deze verzekering wordt afgesloten. Niet alleen omdat u anders het risico loopt op een fikse boete, maar ook omdat u anders zelf zult moeten opdraaien voor het vergoeden van de veroorzaakte schade ten opzichte van de derde partij.

2.) De beperkte cascoverzekering

De tweede soort motorverzekering welke u kunt afsluiten is de beperkte cascoverzekering. Het betreft hier een type motorverzekering waarbij niet alleen de WA-dekking in is inbegrepen. Daarnaast is het namelijk zo dat u ook nog kunt rekenen op schade door diefstal of bijvoorbeeld brand welke wordt ingedekt. Ook dat is nog niet alles. De beperkte cascoverzekering staat er namelijk eveneens om bekend glasschade te verzekeren. Wordt u op een zeker ogenblik dus met andere woorden geconfronteerd met een sterretje in uw voorruit? Dan is ook het laten herstellen van deze schade in de verzekering inbegrepen.

3.) De volledige cascoverzekering

Het laatste type brommerverzekering welke u kunt afsluiten is de volledige cascoverzekering. Het gaat hierbij om de zogenaamde all risk brommerverzekering. Zoals de naam reeds laat vermoeden dekt deze alle potentiële schade waar u als bestuurder van de auto mee kunt worden geconfronteerd. Meer concreet bevat deze motorverzekering dus de WA-dekking en de beperkte cascodekkingen en de tussenkomst bij eigen schade. Dit is de meest optimale manier op uw brommer te laten verzekeren, maar helaas ook veruit de duurste.

Welke brommerverzekering moet u afsluiten?

Nu u weet welke brommerverzekeringen er allemaal precies op de markt zijn terug te vinden is het natuurlijk belangrijk om voor uzelf uit te maken welke van deze mogelijkheden voor u nu het meest interessant is. De WA-verzekering is de minst uitgebreide verzekering van allemaal. Deze zou dan ook eigenlijk enkel en alleen moeten worden afgesloten op het ogenblik dat u bijvoorbeeld beschikt over een goedkope motor waar ook niet vaak mee wordt gereden. Voor erg goedkope brommers geldt namelijk dat het doorgaans niet de moeite waard is om deze te verzekeren door middel van bijvoorbeeld de dure all risk motorverzekering.

De beperkte cascoverzekering is zo’n beetje de tussenoptie tussen de WA-verzekering en de all risk brommerverzekering. Bij het afsluiten van dit type van brommerverzekering kunt u rekenen op een dekking van de schade die wordt veroorzaakt door onder meer brand en glasbreuk. In het bijzonder wordt deze brommerverzekering afgesloten door mensen die bijvoorbeeld verplicht zijn om hun motor buiten te laten staan. Ook wanneer u over een garage beschikt kan het afsluiten van de beperkte cascoverzekering voor uw brommer echter zeker en vast het overwegen waard zijn.

De all risk brommerverzekering is er uiteraard eentje die een beetje een dubbeltje op z’n kant is. In eerste instantie is dit een zeer interessante verzekering omdat ze alle potentiële schade dekt waar u mee geconfronteerd kunt worden als eigenaar of bestuurder van een brommer. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat er ook een stevige kostprijs aan verbonden is. Het afsluiten van de brommerverzekering is dan ook eigenlijk alleen maar interessant wanneer u over een dure brommer beschikt waar u ook nog eens veelvuldig gebruik van maakt. Voor welke van deze verschillende type brommerverzekeringen u finaal zult kiezen is natuurlijk ook altijd deels gebaseerd op uw persoonlijke voorkeur en het budget waarover u beschikt.

Welke premie moet u voor uw brommerverzekering betalen?

Ongeacht het soort brommerverzekering van uw keuze, het spreekt voor zich dat u altijd zult willen kunnen rekenen op een scherp mogelijk prijskaartje. De hoogte van de te betalen verzekeringspremie wordt in de praktijk altijd bepaald op basis van:

  1. Het soort brommer welke u wenst te laten verzekeren;
  2. Het schadeverleden van de bestuurder;
  3. Het type brommerverzekering van uw keuze;

Wilt u er honderd procent zeker van zijn dat u altijd kunt genieten van de scherpst geprijsde brommerverzekering? Dan is het te allen tijde een aanrader om een vergelijking uit te voeren tussen de verschillende brommerverzekeringen bij de diverse verzekeraars. Op deze manier bent u in de praktijk altijd verzekerd van de meest interessante brommerverzekering. Kijk vandaag nog bij DIKS | Verzekeringen en vraag naar de mogelijkheden.