Steeds meer partijen bieden tegenwoordig de optie van een auto leasen ofwel private lease genoemd. Maar wat is een auto leasen nou eigenlijk, welke kosten zijn er en wat zijn de voor- en nadelen?  Kortgezegd is private lease het rijden van een nieuwe auto tegen een vast maandbedrag, zonder dat deze auto echt van jou is. Alle kosten behalve de brandstofkosten zijn in deze maandelijkse kosten inbegrepen. Je kan zelf kiezen wat de looptijd van je leasecontract is. De looptijden die meestal worden aangeboden zijn: 12 maanden, 24 maanden, 36 maanden, 48 maanden en 60 maanden.

Welke kosten zijn inbegrepen?

Zoals gezegd zijn alle kosten buiten de brandstofkosten inbegrepen in het maandbedrag, maar welke kosten vallen hier nou allemaal onder? De kosten die in het maandbedrag zijn inbegrepen zijn: reparatie en onderhoud, allriskverzekering, wegenbelasting, bandenvervanging, schadeherstel, en glasreparatie, afleveringskosten, afschrijvingskosten en pechhulp. Het is vanzelfsprekend dat buiten de brandstofkosten ook de verkeersboetes, parkeerkosten en tripjes naar de wasstraat voor de eigen rekening zijn. Net als bij zakelijk leasen, verandert er bij private lease voor de belastingaangifte niks. Er hoeft geen fiscale bijtelling betaald te worden.

De nadelen van private lease

Private lease heeft over het algemeen meer voordelen dan nadelen, er zijn echter wel een aantal zaken die nadelig kunnen zijn als je niet eerst goed research doet. Een nadeel kan bijvoorbeeld zijn dat je een financiële verplichting aangaat voor meerdere jaren, waar je misschien niet makkelijk onder uit kunt komen mocht je in de toekomst in financiële problemen komen. Ook wordt de auto nooit echt jouw eigendom, waardoor je de restwaarde dus ook niet zult ontvangen. Ook betaal je per gereden kilometers, het is dus duurder naarmate je meer gaat rijden met de auto, maar dit verschilt per leasemaatschappij. Kijk dus goed naar jouw behoefte en financiële situatie voor je een leasecontract aangaat voor meerdere jaren. Denk niet alleen aan nu, maar kijk ook alvast naar de toekomst.